FOCUS ARCHI, het referentiemagazine voor architecten, focust op Slim Wonen

FocusArchi is het referentiemagazine voor architecten. Redacteur Pascal Dewulf ging in gesprek met Kris Pensaert (Managing Partner IPBuilding) over future-proof bouwen en de razendsnelle evolutie richting slim wonen.

We kunnen er niet omheen: huizen, appartementen, bedrijfsgebouwen, … worden alsmaar intelligenter en interactiever dankzij open source (domotica)systemen compatibel met een veelheid aan objecten en systemen. De toekomst is aan smart living: slimme huizen in combinatie met the internet of things en domoticasystemen met open, IP-gebaseerde communicatiestandaarden.

Razendsnelle evolutie
We zitten in een razendsnelle evolutie op het vlak van open domoticasystemen, zoveel is zeker. Kris Pensaert, Managing Partner van IPBuilding, ziet dan ook een gouden toekomst voor dit soort open systemen. Kris Pensaert: «Neem een banaal voorbeeld als een lamp. Twee decennia terug was een gloeilamp van 100 Watt heel gewoon. Toen kwam de halogeenverlichting en werd 50 Watt gebruikelijk. Daarna kwam de spaarlamp met 25 Watt gevolgd door led-verlichting van 10 Watt. Nu hebben we power-led’s van 1 Watt. Om zo een powerled van 1 Watt te laten branden heb je echter niet de koperkabels nodig zoals die vandaag nog altijd standaard worden gernstalleerd voor de elektrische installaties in zowat 80% van de nieuwbouwwoningen. De 230 Volt aansluiting die vandaag nog steeds standaard is, zal in de toekomst steeds minder nodig zijn omdat we meer naar laagspanning van 12 Volt en 24 Volt evolueren. Het volstaat om even rond te kijken welke toestellen via een adapter in het stopcontact worden gestopt: tablet, smartphone, laptop, digicorder, verlichting, … »

« In de toekomst zal een elektrotechnisch installateur intensief moeten samenwerken met een computerspecialist voor de bekabeling in een woning. » Kris Pensaert, Managing Partner lPBuilding

Light versie

Een light versie van de huidige, zwaar bekabelde elektriciteitskast is dus een reele optie. Kris Pensaert: «Philips heeft nu een reeks verlichtingselementen op de markt gebracht die je kan bekabelen via UTP. Connected lighting vertrekt niet van het traditionele elektriciteitsnet maar via Power-over-Ethernet (PoE). Dezelfde kabel die de computerdata van bijvoorbeeld een slimme lamp beheert, zorgt ook voor de voeding ervan. Het spreekt vanzelf dat al die slimme elementen niet langer via een lichtknop worden bediend maar via een app op tablet, smartphone of laptop. Er is dus een systemische verschuiving aan de gang van elektrische installaties naar ICT-installaties. Waar we naartoe moeten, is een domoticasysteem met een open platform. Waarom kan domoticasysteem A niet rechtstreeks communiceren met alle ‘geconnecteerde’ toestellen of technieken in huis? De architect heeft op dat vlak een informerende rol naar de bouwheer rond dat soort open domoticasystemen waarvan de total cost of ownership een pak lager zal liggen dan bij merkeigen domoticasystemen.»

 

Share on:

Sign up for our newsletter

If you would like to receive our newsletter, just click here and let us have your email address.